Charakteryzuje się nie tylko silnym aromatem, przypominającym woń kwiatów lipy, ale i dość ostrym, pikantnym, a często nawet lekko gorzkim smakiem

Miód lipowy ma barwę od zielonkawej do jasno bursztynowej. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, a nawet krupkowatą, zmieniając swoją barwę na białożółtą lub złocistożółtą.
Kwiaty lipy zawierają olejki eteryczne. Dzięki tym związkom miód lipowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające. Spożywanie miodu lipowego wpływa na obniżenie ciśnienia krwi


Ten miód jest stosowany w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób przeziębieniowych, angin, zapalenia zatok obocznych nosa, zapalenia oskrzeli, w chorobie dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych oraz w stanach nerwicowych. Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej. Uważany jest za jeden z najlepszych miodów nektarowych.

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.

Kontakt
Roztoczański Związek Pszczelarzy
Tomaszów Lubelski
Zakład Produkcyjny RZP, ul. Sybiraków 13,
Rogóźno, 22-600 Tomaszów Lubelski
Dział handlowy tel. 84 664 20 92
Napisz do nas: kontakt
Realizacja ONEBIT