Miód akacjowy — jakie są jego właściwości?

Miód akacjowy — jakie są jego właściwości?

Nie od dzisiaj wiadomo, że miody są nie tylko słodkie i smaczne, ale także bardzo zdrowe. Dodaje się je do herbaty podczas przeziębienia, do wypieków, a nawet słonych potraw. Miód akacjowy wyróżnia się specyficznym smakiem. Czy wiesz, jakie ma właściwości? Przeczytaj nasz dzisiejszy wpis i dowiedz się, dlaczego warto go jeść.

Nie od dzisiaj wiadomo, że miody są nie tylko słodkie i smaczne, ale także bardzo zdrowe. Dodaje się je do herbaty podczas przeziębienia, do wypieków, a nawet słonych potraw. Miód akacjowy wyróżnia się specyficznym smakiem. Czy wiesz, jakie ma właściwości? Przeczytaj nasz dzisiejszy wpis i dowiedz się, dlaczego warto go jeść.

Jak powstaje miód akacjowy?

Jak rozpoznać miód akacjowy? Jego kolor jest bardzo jasny — znacznie bardziej od pozostałych rodzajów miodów. Szczególnie wtedy, kiedy jest jeszcze w formie płynnej, jego barwa jest jasnosłomkowa. Powstaje w czasie, kiedy kwitną robinie akacjowe, czyli biała lipa. To właśnie ona jest niezwykle wartościowa dla pszczół, które tworzą z niego miód. Produkt końcowy, który wytwarzają z kwiatów tego drzewa, jest niezwykle cenny dla ludzkiego organizmu. Warto go więc spożywać, aby czerpać same korzyści.

Szukasz prawdziwego, naturalnego i wysokiej jakości miodu akacjowego? Skorzystaj z oferty naszego sklepu. Znajdziesz w niej szeroki wybór miodów i produktów pszczelich, między innymi właśnie miód akacjowy.

Szerokie zastosowanie miodu akacjowego 

Miód akacjowy można stosować na kilka sposobów. Jednym z nich jest wspomaganie leczenia różnego rodzaju chorób. Jest także świetnym składnikiem wielu dań, zarówno obiadowych, jak i deserowych. To tylko od Ciebie zależy, w jaki sposób wykorzystasz go w swoim domu.

Zastosowanie: wspomaganie leczenia schorzeń i chorób

Jeśli potrzebujesz odżywić swój organizm i dodać sobie energii, sięgnij po miód akacjowy. Dobrze znane zastosowanie miodów różnego rodzaju to spożywanie ich podczas przeziębień i w celu wzmocnienia odporności. Natomiast jeśli masz problemy z układem pokarmowym, miód akacjowy sprawi, że procesy w nim zachodzące zaczną się powoli regulować. 

Możesz stosować go przy problemach z żołądkiem, dwunastnicą, skurczach jelit, nadżerce i chorobie wrzodowej. Jego zaletą jest też usprawnienie pracy wątroby. Miód akacjowy regeneruje błonę śluzową, dlatego jest tak skuteczny w przypadku powyższych schorzeń. Sięgaj po niego, kiedy czujesz się przemęczony, zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Miód ten ma również działanie kojące, uspokajające i ułatwiające zasypianie.

Zastosowanie: słodki dodatek do różnych posiłków

Oczywiście, oprócz zastosowania typowo leczniczego, miód akacjowy jest też bardzo smaczny. Możesz stosować go do różnego rodzaju potraw, jako dodatek np. do dressingu sałatki, marynaty do mięsa drobiowego albo ryb. W przypadku dań obiadowych na słodko wykorzystaj go postaci polewy, np. do racuchów lub naleśników z serem białym.

Jeśli lubisz słodkości i desery, polecamy upiec miodownik na bazie miodu akacjowego lub wykorzystać go jako “sos” do lodów o smaku orzechowym. Możesz używać go także jako zamiennik cukru i słodzić nim herbatę, kawę lub różne napoje owocowe. Świetnie sprawdzi się również jako jeden ze składników owocowych koktajli.

Miód akacjowy i jego właściwości

Jak widzisz, zastosowanie miodu akacjowego jest niezwykle szerokie i ma wiele niezwykle drogocennych właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem korzystnych dla organizmu substancji. Przekonaj się, dlaczego jeszcze warto po niego sięgać.

Witaminy i minerały zawarte w miodzie

Miód akacjowy ma w sobie witaminy z grupy B, a także liczne składniki odżywcze, np. fosfor, potas, wapń, żelazo czy mangan. To między innymi one wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego w okresie przeziębieniowym. Warto więc go jeść, zanim nadejdzie jesień czy zima. Zawiera również glukozę i fruktozę — mogą go bez problemu stosować cukrzycy.

Skład miodu akacjowego

W jego składzie można znaleźć również małe ilości biotyny, kwasu pantotenowego i foliowego. Zawiera kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. To one odpowiadają za jego smak. Posiada ponad pięćdziesiąt naturalnych substancji aromatycznych. Ważnymi składnikami są enzymy białka i nadtlenek wodoru. Szczególnie ten drugi sprawia, że miód ma właściwości antyseptyczne i zdolność do niszczenia w Twoim organizmie drobnoustrojów.

Na co jeszcze pomaga miód akacjowy?

Miód akacjowy ma właściwości kojące, łagodzące i w mniejszym stopniu, ale jednak, antybakteryjne. Z tego powodu bardzo dobrze się sprawdza podczas bólu gardła, uciążliwego kaszlu i przy innych dolegliwościach, które dotyczą górnych dróg oddechowych. Stosuje się go często jako wsparcie podczas leczenia chorób alergicznych dróg oddechowych. Są nimi takie przypadłości, jak np. astma oskrzelowa czy alergiczny nieżyt nosa.

Co więcej, dzięki działaniu moczopędnemu i oczyszczającemu może wpłynąć korzystnie na Twój układ moczowy. Szczególnie jeśli masz jakieś dolegliwości z nim związane.

Dlaczego miód akacjowy się krystalizuje?

W przypadku miodów, nie tylko akacjowych, z biegiem czasu dochodzi do ich krystalizacji. Jest to całkowicie naturalny proces. Dzieje się tak ze względu na obecność cukrów, których ilość jest większa od zawartości wody. To, czy kryształki się wytrącą, zależy między innymi od tego, jak długo miód jest trzymany w szafce. Przy tym nie traci ani trochę swoich zdrowotnych, drogocennych właściwości.


Kontakt

Roztoczański Związek Pszczelarzy

Tomaszów Lubelski

Zakład Produkcyjny RZP, ul. Sybiraków 13, 

Rogóźno, 22-600 Tomaszów Lubelski

Dział handlowy tel. 84 664 20 92
Napisz do nas: kontakt

Roztoczański Związek Pszczelarzy All Rights Reserved. Developed by ONEBIT